workshop

Kunst in grootschalige stedelijke transformatie #Aalst

i.s.m. Kunstenpunt, Team Vlaams Bouwmeester en Departement CJM

VR 05.05 2017 — 16:30-20:00

In het kader van Pilootprojecten Kunst in Opdracht gingen Stad Aalst en Netwerk / centrum voor hedendaagse kunst een langetermijnsamenwerking aan die focust op de rol die kunst kan spelen in de context van stedelijke vernieuwing en verandering. Hoewel de zone langs de Dender het potentieel heeft de grootste publieke ruimte van de stad te zijn is ze (nog) niet betreedbaar. Net daarom is de ontwikkeling van de kilometerslange Denderzone een speerpunt in een verder transformatieproces. Met de oprichting van een kunstcel tekenen Netwerk Aalst en Stad Aalst voor een structurele verderzetting van deze samenwerking.

Kunstenaarscollectief Observatorium uit Rotterdam werd door de opdrachtgevers Stad Aalst en Netwerk gevraagd om een artistiek project uit te werken rond het ruimtelijk potentieel van de Denderoevers. Observatorium ontwierp speciaal voor Aalst de Dwarsligger, een drijvende constructie op het water die bij momenten letterlijk dwarsligt om de linker- en rechteroever te verbinden.

Els Silvrants-Barclay, de nieuwe codirecteur van Netwerk, zal tijdens de workshop op 5 mei toelichting geven bij hoe Netwerk en Stad Aalst kunst in de toekomst zullen inzetten in het stedelijk transformatieproces van de Denderzone in Aalst. Kunstenaar Hans Van Houwelingen vertelt vanuit zijn kunstenaarspraktijk hoe hij kunst ziet in de grootschalige transformatie van de stedelijke ruimte in Aalst en hoe hij zelf aan de slag gaat in een opdrachtcontext. Lotta Mossum (curator Public Art Agency Sweden) geeft een inkijk in de (grootschalige) projecten die zij in Zweden realiseerde.

We sluiten af met een rondetafelgesprek gemodereerd door Chris Keulemans.

PROGRAMMA

16u30 – 17u : Onthaal
17u – 17u20 : Inleiding door Chris Keulemans
17u20 – 17u50 : lange termijn visie en samenwerking door Els Silvrants-Barclay (artistiek directie Netwerk)
17u50 – 18u20 : Kunstenaar, Hans Van Houwelingen
18u20 – 18u30 : Pauze
18u30 – 19u : Reflectie en internationale insteek door Lotta Mossum (Public Art Agency Sweden)
19u – 20u : Plenair gesprek gemodereerd door Chris Keulemans
20u : Drink